• Register
Župni oglasi
PDF Ispis E-mail

ŽUPNI OGLASI

 

ŽUPNE OBAVIJESTI (01.06. - 07. 06. 2020.)


1. CRKVENI KALENDAR

      

Pon.-  BDM Majka Crkve 

Čet.-  PRVI ČETVRTAK - molitvena zajednica u 18:00 sati - prije sv. Mise  

          razmatranje, poslije  sv. Mise  klanjanje

Pet.-  PRVI PETAK - ispovijed u 18:00 sati, a litanije Presvetom Srcu  Isusovu 

         poslije svete Mise

Sub.- PRVA SUBOTA - molitva za svećenička i redovnička zvanja


•Započinje ljetni kvatreni tjedan u kojem su vjernici pozvani na intezivniju molitvu i djela pokore i ljubavi. Tjedan je posvećen molitvi za posvetu ljudskoga rada i za urod zemlje. 

NAKANE PAPINSKE SVJETSKE MOLITVENE MREŽE (Apostolat molitve)

Evangelizacija: Put Srca 

Molimo da svi koji trpe mogu pronaći svoj put u životu, dopuštajući da ih dotakne Isusovo Srce.

Biskupska: Vjernost Božjem pozivu

Da svećenici i po redovničkim zavjetima Bogu posvećene osobe radosno žive svoj poziv te se, otvoreni poticajima životvornoga Duha, zdušno predaju poslanju Crkvi i služenju Kristovu naumu spasenja. 


2.  SV. MISE  

Pon.-  08:00   -  za pok. Josipa i Anu Šuker

    -  18:30   -  za pok. Ivana i Anu Šlogar

Uto.-  18:30   -  za pok. iz obitelji Mlinar

Sri.-  07:30   -  za pok. Vladimira Pavlin         

Čet.- 18:30    -  za pok. Ivana i Tomu Koledić

Pet.- 18:30    -  za pok. Dragicu i Stjepana Draganić

Sub.- 07:30    -  za pok. Ivana Pršu


NEDJELJA  -  07. 06. 2020.  - PRESVETO TROJSTVO

-  08:00  -  za pok. Mirka Kadoić i roditelje

-  10:30  -  za  župljane  

-   18:30  -  za pok. Rudolfa Škrlec

     

3. Prva pričest bi bila 28. 06. u 10:30 sati, a krizma 04. 07. u 10:30 sati. 


4. Zajednice mladih sv. Vendelina,opata poziva na susret koji će se održati u subotu (06.06.) u 10:30h.


5. Župnik na svemu zahvaljuje!


U  Jarmini, 31. 05. 2020.g                  

             


Ivan Bešlić, župnik

Tel: 032/215-136Preporuke za sprječavanje zaraze COVID-19 tijekom obreda u crkvama i molitvenim prostorima vezano uz vjerska okupljanja


1.Temeljne odrednice

 

Svaki boravak u zatvorenom javnom prostoru predstavlja povećani rizik za zarazu s COVID-19 u odnosu na boravak u obiteljskom domu odnosno kućanstvu.

Boravak u crkvi i u drugim molitvenim prostorima. Boravak se mora organizirati na način da bude vremenski skraćen koliko je to moguće te da se osigura u što većoj mjeri fizičko distanciranje sudionika (vjernika, svećenika i liturgijskih poslužitelja) kao i pojačana osobna higijena i higijena prostora.

Vjerske obrede može se obavljati i na otvorenome ili kojem drugom prikladnom prostoru.

Ako je odlazak u crkvu ili drugi molitveni prostor i povratak povezan s putovanjem javnim prijevozom, potrebno je poštovati za to donesene mjere.S2.Fizičko distanciranje


2 m udaljenosti u klupama i u prostoru. Neophodno je održavati udaljenost između svih sudionika od najmanje dva metra prilikom ulaska i izlaska iz crkvenih objekata te unutar same crkve ili drugog molitvenog prostora, neovisno o tome sjedi li se u klupama, stoji li se ili se čeka u redu za vrijeme liturgijskog slavlja ili obreda. Za članove zajedničkog kućanstva nije potrebno da budu odvojeni dva metra jedno od drugih u klupama.


3.Pojačana osobna higijena


Treba izbjegavati dodirivanje usta, nosa, očiju i lica rukama.

Higijena ruku. Pri ulasku i izlasku sudionici trebaju dezinficirati ruke. Na ulazu u crkvu ili drugi molitveni prostor te unutra na još pokojem lakše dostupnom mjestu, treba osigurati dozatore s dezinfekcijskim sredstvom na bazi etilnog 70 % alkohola radi dezinfekcije ruku.


4.Praćenje zdravstvenog stanja


Osjetljive skupine vjernika. Starijim i bolesnim vjernicima preporučuje se da se još za neko vrijeme suzdrže od dolaska na liturgijska slavlja, pobožnosti, molitve ili obrede osobito na ona koja podrazumijevaju veći broj prisutnih, a posebno ako se ista mogu pratiti putem medija. Također se preporučuje da se suzdrže od dolaska na liturgijska slavlja, pobožnosti molitve ili obrede, osobe koje dijele kućanstvo s osobama starije životne dobi i osobe s kroničnim bolestima.


Osobe s povišenom temperaturom. Sudionici ne ulaze u vanjske prostore (dvorište, vrt) i unutarnje prostore ako imaju povišenu tjelesnu temperaturu, respiratorne simptome poput kašlja i kratkog daha ili koji su pod rizikom da su mogli biti u kontaktu s osobama pozitivnim na COVID-19 ili su pod sumnjom da bi mogli biti zaraženi s COVID-19 ili su u samoizolaciji.


Prethodno mjerenje temperature. Prije odlaska na okupljanje u zatvorenom prostoru, svim sudionicima se preporučuje da izmjere kod kuće tjelesnu temperaturu. Ako je tjelesna temperature viša od 37,2 °C osoba treba odgoditi sudjelovanje u okupljanjima. Isto tako, osobe koje imaju simptome bilo koje bolesti (npr. kašalj, otežano disanje, učestalo disanje, grlobolja, glavobolja, učestalo kihanje, probavne smetnje, gubitak okusa ili mirisa itd.), treba odgoditi sudjelovanje u okupljanjima.5.Specifične mjere za Katoličku crkvu, vjerske zajednice koje imaju sličan obred i vjernička okupljanja i aktivnosti

 

Bez blagoslovljene vode na ulazu. Preporučuje se uklanjanje blagoslovljene vode iz crkava i drugih liturgijskih prostora kojom obično vjernici čine znak križa prilikom ulaska ili izlaska iz crkve ili drugog molitvenog prostora.


Nema molitvenika ni pjesmarica. Za vrijeme trajanje epidemije, neophodno je uklanjanje molitvenika i pjesmarica iz klupa.


Nema pružanja ruku. Izbjegava se pružanja znaka mira u slavlju euharistije uobičajenom gestom.

Dezinfekcija ruku svećenika. Obvezna je dezinfekcija ruku svećenika – djelitelja svete pričesti prije samog čina podjeljivanja svete pričesti.


Sveta pričest na ruke. Podjela svete pričesti preporučuje se isključivo na ruku, a ne na usta.


Mjere za ispovijed. Za ispovijed se preporučuje prostor (crkva ili sakristija ili dvorana ili drugi odgovarajući molitveni prostor) gdje je moguće ostvariti preporučeni fizički razmak između vjernika.


Nema kateheze. Župna kateheza i druge župne aktivnosti za djecu u organizaciji župe se do daljnjega odgađaju.


Nema zborskog pjevanja. Pjevanje koje predvodi veća skupina pjevača s jednoga mjesta do daljnjega se izostavlja.


Prikupljanje milostinje. Postupak prikupljanja milostinje neka se prilagodi tako da vjernici ne dolaze rukama u kontakt s košaricom u koju prikuplja novac. Treba izbjegavati da vjernici jedan drugome dodaju košaricu za milostinju.


Ograničen broj sudionika na primanju sakramenata i nošenje maski. Sakramenti vjenčanja, krštenja i drugi obredi odvijaju se na način da bude prisutno najviše 10 osoba ako se radi o manjem prostoru ili više osoba s prethodno navedenim razmakom od najmanje 2 metra između osoba. Svećenik, kumovi i ostale osobe koje neminovno dolaze u bliži kontakt preporučuje se da nose maske za lice, dok se fizički kontakt posebno s malim djetetom od strane osoba koje nisu roditelji izbjegavaju. Obredne geste koje pretpostavljaju nužnost dodira potrebno je svesti na najmanju moguću mjeru.

Malo dijete ne nosi masku zbog opasnosti od gušenja.


Bez fizičkih kontakata. Bliske fizičke kontakte (rukovanje i ljubljenje) prilikom čestitanja je neophodno izbjegavati.

 


 

U  Jarmini, 02. 05. 2020.g                  

               


              

Ivan Bešlić, župnik

Tel: 032/215-136 


Fitness ReLady
 Sva prava pridržana | © 2020. Župa sv. Vendelina - Jarmina | Web Otis d.o.o.